ZINGEVINGS- EN LEVENSVRAGEN

 

Bij  ingrijpende gebeurtenissen komen vaak vragen op als:
Wat is de zin van mijn leven?
Waarom ben ik hier, wat is het doel, is er wel een doel?
Vraagt het leven iets van mij?  Wat moet ik met mijn geloof?
Wat heeft mijn ziekte voor zin, of de ziekte van de ander?
Waarom is er lijden, is er pijn, sterven wij?
Dit zijn existentiële vragen; vragen over de zin van het bestaan.

 

Gevoel van zinloosheid

Niet altijd lukt het goed om 'zin' te ontdekken in wat je doet of wat je allemaal overkomt, om antwoorden op je vragen te vinden. Het lijkt soms allemaal zo zinloos.

 

Het kan dan best moeilijk zijn om zo te leven zoals je diep van binnen voelt dat bij jou hoort. Je weet van binnen misschien welke kant je op zou willen, maar dat gevoel van “het heeft toch allemaal geen zin” maakt het moeilijk om de stem van je hart te volgen.
Dit kan veel innerlijke eenzaamheid, verdriet en onzekerheid geven.

 

Betekenisgeving

Betekenis kunnen geven aan je leven zorgt dat je in goede balans met jezelf en je omgeving bent, en uiting aan je eigen capaciteiten kunt geven.


De betekenis en zin voelen van je leven geeft innerlijke rust en kracht wanneer er tegenslagen en verdriet op je pad komen. Alles wat je doet en uitdraagt krijgt zo een waarde die blijvend is, ook als door ziekte of ouderdom je leven erg verandert.

 

Op verhaal komen

Soms is het moeilijk om bij je eigen antwoorden en betekenisgeving te komen. Je loopt misschien wat vast in de levensvragen die je hebt of durft deze niet goed in je directe omgeving te uiten.

Herken je dit gevoel bij jezelf, en wil je graag eens 'op verhaal komen', dan kunnen we een tijdje samen oplopen in een aantal gesprekken.
Ik ga dan mee op pad in jouw verhaal en vragen, samen kunnen we zo kijken waarin jouw 'zin' en betekenis in je leven gevonden kunnen worden.